Historien om

«Fienden på Innsiden!»

Les og se/hør noen korte beskrivelser om hvordan en rekke PTSD pasienter opplever livet med sin PTSD lidelse!

En kort introduksjon til PTSD:

PTSD, (Post Traumatisk Stress Dysfunksjon) og C-PTSD ( C = complex) er en noe mer alvorlig og mer komplisert utgave av PTSD og det ble etter få år klart at det var denne lidelsen som har plaget Helge så voldsomt, og som fremdeles gjør det. Forskjellen mellom de to er at C-PTSD som regel har sin kilde i en serie traumatiske opplevelser, – hvordan en siste slik opplevelse utløser reaksjonen fra alle tidligere hendelser også.

Meget enkelt forklart er PTSD rett og slett en slags skade på hjernen. Denne skaden fører til en lang rekke symptomer og helsemessige problemer, og ikke minst til, (noen ganger utrolige!) reaksjoner hos pasienten som i mange tilfeller er totalt ukontrollerbare! Eksempler på dette fremkommer fra noen av de beskrivelsene som en rekke PTSD pasienter beskriver under. Eksempler som Helge forøvrig er 100% kjent med fra egne erfaringer.

Fordi om PTSD er en lidelse som som oftest er kjent hos soldater som kommer hjem fra en krig, – så må ingen tro at ikke en lang rekke andre sjokkartede opplevelser også kan skape store PTSD skader hos en person! Helge´s diagnose kommer fra PTSD eksperter i Nikolaev i Ukraine og ikke minst fra en kjent PTSD ekspert med egen klinikk utenfor Moskva i Russland. Han har også hatt samtaler med en norsk ekspert på området med praksis i Albir i Spania.

 
 
Skjermbilde-2020-03-28-kl.-20.47.27.png-768x843

PTSD er også meget omtalt som «den usynlige lidelsen» med skader ingen andre kan se. Et typisk PTSD offer kan som regel opptre helt normalt sammen med andre mennesker i perioder, – men på innsiden kan det være et rent kaos som andre ikke ser. En slik person blir gjerne en «verdensmester» i å «late som» om alt der normalt. Men med en gang personen kommer på innsiden av sin egen dør kan et totalt sammenbrudd som varer i timer finne sted.

La oss se nærmere på hvordan en gruppe mennesker opplever sine live med PTSD. Det er viktig å forstå at de fleste opplever dette forskjellig, – men som regel alltid med endel felles hovedtrekk. Blandet inn i dette utvalget av beskrivelser vil du også finne noen som kommer fra Helge selv.

Et utvalg uttalelser (beskrivelser) av hvordan flere PTSD offer beskriver sitt liv med PTSD:

1:  «Mine mareritt om natten flyter over og inn i mitt daglige liv. Noen ganger når jeg våkner et stykke ut på dagen er jeg ikke en gang i stand til å vite om jeg er våken eller om jeg fremdeles sover. Opplevelsene føles så virkelige at jeg til og med føler de fysiske smertene fra dette. Og så, – når jeg sitter alene hjemme og noen kakker på døren min så kan jeg noen ganger bli livredd, – jeg begynner å skrike og rister ukontrollert der jeg sitter i sofaen.» — Will D.

2:  «P.g.a. min PTSD diagnose har jeg ikke vært i stand til å jobbe normalt i flere år nå, hvilket har ført til en håpløs økonomi. Og er det en ting jeg kan underskrive på så er det at kombinasjonen dårlig økonomi og PTSD er en svært dårlig kombinasjon. Når jeg f.eks. skal betale en regning eller to gjennom internett-banken, så blir jeg livredd før jeg logger meg inn! Og klarer simpelthen ikke å logge meg inn og får dermed ikke betalt strømregningen.» — Richard S.

3:  “Det oppleves som om du er livredd for et monster under sengen din, et monster som selvfølgelig ingen andre tror på. Det kan komme krypende ut og angripe deg år som helst, og de minste ting kan utløse denne forferdelige følelsen!» — Destiny B.

4:  PTSD kan være som et knippe med vonde nattlige mareritt om dagen. Jeg mister totalt kontroll over hvor jeg er, – og jeg mister meg selv i å huske. Det er som om jeg ikke en gang er der hvor jeg faktisk er. Det oppleves så virkelig og så plutselig, – så våkner jeg og vet ikke en gang hvordan jeg kom dit hvor jeg nå ser jeg er.» — Nicole V.

Kuler-på-leggene-PTSD-bilde.png-689x1024

5: “Noen ganger føles det som om du blir kjørt over av en bil, men du kan aldri se at bilen kommer. Den treffer deg med stor kraft, du blir slått til bakken og når du forsøker å komme deg på bena igjen kommer det bare en ny bil å kjører over deg like brutalt!»

— Minister W.

6: «Surrealistisk, – det er ordet som kommer til meg oftest i forbindelse med denne forferdelige lidelsen. Du sitter f.eks. sammen med andre på en lunsj-restaurant i Spania, – du ler og «har det hyggelig» sammen med 4 andre, – men på innsiden føler du deg som absolutt dritt! Og så, – når du endelig er i stand til å låse døren etter deg i din egen lille leilighet får du et totalt sammenbrudd, – og gråter hjelpeløst som en 72 år gammel baby!»

— Helge N.

7: “Ting som utløser de flere forskjellige plagene med PTSD kan komme fra hvor som helst til enhver tid…det kan være en lukt, – et blikk, . en drøm, – en vibrasjon, – eller hvordan et medmenneske snakker til deg eller behandler deg. Selv er du fullstendig ute av stand til å ha kontroll over dette, – uansett hvor hardt du forsøker. Du er simpelthen ikke i stand til å finne en «slå av» bryter!»

— Mike T.

8: «Noen ganger får jeg sår på bena, stygge utslett i ansiktet, og voldsomme smerter i hver eneste muskel i kroppen! Jeg nektet først å akseptere at dette kunne knyttes til min PTSD diagnose, – men flere andre PTSD offer har bekreftet lignende problemer, – så jo, – det stemmer nok! Og siden, over flere år, har dette kommet tilbake mange ganger!»

— Madelein C.

9: “Jeg ser hele tiden bakover over skulderen min, – og har STORE problemer med å stole på noen. Etter flere år med PTSD har jeg erfart at dette er noe det er umulig å gå vekk fra!»
— Kathryn P.

10: “Det er som om du er stengt inne i en «tidsmaskin». Omgivelsene dine forandrer seg nok, – men du er for alltid stengt inn i en traumatisk tvangstrøye. Kraftige minne-blink går gjennom alle dine fem sanser, for ikke å snakke om nattlige mareritt, – PTSD sluker i seg din totale tilværelse og aldri fordi du velger det!»

— Corey L.

11: «Den personen, (Magnar K.) som var hovedansvarlig for hendelsen som utløste min C-PTSD lidelse har noen ganger kommet til meg om natten som et forferdelig, ubeskrivelig uhyre. Dette utløser et mareritt så kraftig at jeg våkner av mine egne skrik i den mørke natten. Og jeg vet at jeg flere ganger i ukontrollerbar redsel har ringt personer i Norge og lagt igjen sikkert skremmende meldinger på deres svarsystem»

— Helge N.

12: «Noen ganger er du så ufattelig redd for å gjøre noe, – som den enkleste oppgave i verden, – men redselen har full kontroll over deg og du får det ikke til! Som om du skulle til å åpne en dør til en forferdelig skrekk situasjon, men du slenger døren hardt igjen og løper vekk fra den!»

— Josh P.

Noen beskriver også et problem som Helge har opplevd svært mye av, – nemlig at du uforholdsmessig ofte får angrep av spesielt smertefulle muskel-strekk i leggene. En nærmere studie av de mange problemene knyttet til PTSD bekrefter at dette ofte er tilfelle. Og, som Helges god venn og lege i Trondheim sier i kapittel 5 i boken «Fienden på Innsiden»:

«Som lege er jo godt kjent med PTSD, en lidelse mange også omtaler som «alle sykdommers mor!»

Så, – med et slikt utgangspunkt, – hvor ille kan vel «bare muskelstrekk i leggene» være i denne sammenhengen? Svaret er, svært ille! For det første fordi det kan skje mye oftere enn hos personer som ikke har PTSD. Og for det andre fordi disse angrepene kan være spesielt smertefulle og vanskelige å komme ut av. Helge har i perioder levd med dette problemet hver eneste dag, og mange ganger også midt på natten. Som den natten han brått våknet med voldsomme smerter p.g.a. et slikt muskel-strekk angrep. Med fryktelige smerter gjorde han som flere ganger tidligere, tvang seg selv til å forsøke å komme seg ut på gulvet i stående stilling og der i mørket forsøke å «strekke» musklene ut slik at smertene forsvant. Men denne gangen gikk det ikke. Med det samme han forsøkte dette denne gangen besvimte han, – falt forover krasjet ansiktet kraftig inn i murveggen på soverommet!

Blodpøl-på-gulvet.png

Hvor lenge han lå der alene denne natten før han kom til seg selv vet han ikke, men da han våknet, – og etter hvert kom seg på bena og fikk slått på lyset fikk han nesten sjokk. Han hadde ligget der midt i en meget stor blodpøl! Deretter kom han seg på badet og så seg selv i speilet. Han var ikke til å kjenne igjen! Store sår i ansiktet, – og skade på tennene. Og det ene øyet var fullstendig klistret igjen. Etter denne hendelsen tok det noen dager før Helge gikk ut blant folk igjen. Og da han gjorde det hadde han fremdeles store blodposer under øynene som varte i 2 – 3 uker før de forsvant.

Slik kan også PTSD oppleves for en person som sliter med denne lidelsen.

Men Helge selv sier: «Denne opplevelsen, fordi om den var ganske brutal den natten det skjedde, så var denne episoden i forhold til opplevelsen med å leve med de mange problemene C-PTSD fører med seg gjennom en åtte år lang periode som intet å regne!»

Han fortsetter:

«Det kanskje mest vanskelige å leve med, er at du har så STORE problemer med å stole på noen. Du trekker deg vekk fra folk, til og med vekk fra din egen familie. Dette samtidig med at du opplever at ingen forstår hva PTSD egentlig er, – derfor føler du at ingen bryr seg, – og livet blir svært ensomt».

For ikke å snakke om de mange smertefulle uttalelsene som kommer fra enkelte personer. Som f.eks. sinte tilbakemeldinger etter noen av de gangene marerittet om natten har fått han til å ringe «kristne venner og kjente» i Norge. «Venner» og kjente som har fått mange muligheter til å sette seg inn i hva PTSD er da Helge gjentatte ganger har bedt om at de leser og forsøker å forstå.Helge har også opplevd at noen av de som kaller seg «kristne» rett og slett ikke lengre ønsker å ha noe med han å gjøre!

Men så langt til liten og ingen nytte. Det er lettere for disse personene å beskylde Helge for å «overdrive», – for å «dramatisere» sin egen situasjon, – eller til og med for at han lyver om de faktiske forholdene. Eller når noen helt overfladisk kikker litt på hva PTSD er og som regel alltid først leser om at dette er en lidelse som ofte påføres soldater som kommer hjem etter en krig. Da stopper vel antagelig «studiet» der og Helge får følgende melding:

«Da kan da ikke for alvor mene at det du har opplevd er like brutalt og alvorlig for det en soldat ofte opplever i en krig?»

Vel, – sannheten er at PTSD er en lidelse som utløses som et resultat av alle mulige tenkelig typer traumatiske sjokk opplevelser. Slik som f.eks forretnings- mannen Dave fra Canada:

En annen forretningsmanns opplevelser som førte til lidelsen PTSD:

Screenshot-at-Mar-31-11-07-56-768x766

som førte til lidelsen PTSD:

Dave´s opplevelse med traumatiske opplevelser var for han en meget vanskelig serie med følelsesmessige angrep på hans person over en periode på seks måneder. En serie opplevelser som startet med at hans gode venn Thomas Leonard helt uventet døde. Leonard var grunnleggeren av en organisasjon som var kjent som «Coach U» og er kjent som «far til det meste som har med «coaching» å gjøre i verden». Leonard døde i 2003 i en alder av kun 47 år og etterlot selskapet sitt til Dave. Dave ble dermed kastet inn i denne ansvarsfulle jobben med for lite forberedelse og erfaring i det å lede et større selskap, for ikke å snakke  om erfaring med å takle en serie juridiske utfordringer som skulle følge like etter.

For ytterligere å forsterke sorgen fra det å ha mistet sin best venn og de meget stressende problemene problemene med flere søksmål, – så forlot Dave ́s kjæreste gjennom de siste 10 årene han for å gifte seg med en annen mann. Dette var en kvinne han hadde planlagt å gifte seg med. Alt dette ble ganske enkelt for mye for Dave og han klarte bare så vidt å holde seg selv gående inntil han omsider fikk et totalt sammenbrudd. Selv sa han:

«Jeg klarte bare rett og slett ikke alt dette noe mer, – jeg var kort og godt klar for å forsvinne fra denne jorden!»

Poenget med denne historien er at Dave fikk diagnosen PTSD etter hvert, og i en bok han senere skrev beskrev han mange av de samme symptomene som de Helge og hundretusenvis av andre PTSD offer sliter med. Dave fikk imidlertid etter flere år tilgang til profesjonell hjelp og 1. klasses behandling og ble etter hvert bedre, mye bedre.

Slik hjelp og behandling er imidlertid kostbart, (Helge står i kontakt med en meget anerkjent klinikk i Florida som flere har anbefalt ham, – men dette alene vil raskt koste 15 – 20.000 US dollar.) og det er først og fremst dette han forsøker å finansiere med den crowdfunding kampanjen han har satt opp opp som en del av denne websiden.

Interessante linker til mer informasjon om PTSD:

Kontakt Helge her

Vinn et GRATIS ferie-opphold!

Untitled-1-1024x296

HVORFOR du bør registrere deg her:

Gi oss din beste e-post adresse og du vil motta interessante oppdateringer. Som f.eks. når et nytt kapittel i Helge’s bok “Fienden på Innsiden” har blitt publisert og om hvordan det ellers går med Helge i hans kamp mot C-PTSD lidelsen. Alle som registrerer seg blir også med i en månedlig trekning der du kan vinne et GRATIS luksus ferie-opphold som beskrevet bak denne linken: DONER! Få GRATIS ferie-opphold!